Oproep naar Liesbeth Carst

Elisabeth Carst

Beste iedereen,

Ik ben bezig met een onderzoek voor een documentaire over de kamptijd van mijn omi Liesbeth Carst. Zij heeft in verschillende interneringskampen gezeten op Java tussen 1943 en 1945, waaronder Tjideng. Ik ben op zoek naar iemand die haar daar kende om mee te praten en meer over haar te weten te komen. Mocht dat niet lukken zou ik heel graag met iemand spreken over die tijd, om een beeld te krijgen van die tijd en hoe het leven in Tjideng was. Ze heeft een dagboek geschreven in het kamp.

Liesbeth is geboren op 13 oktober 1927 in Soerabaja. Haar moeder, Miep Zeverijn (eerst getrouwd met Peer Carst, daarna met officier van Artillerie bij de Koninklijke Marine op de Java, Lex van Geen), en haar broertje Frans van Geen (geboren 1933, leeft nog!) zijn tegelijkertijd met Liesbeth geïnterneerd. Eerst in de Darmo-wijk, daarna Tangerang, Grogol en vanaf april 1945 in Tjideng.

Liesbeth en Miep woonden op Batanghariweg 7. Liesbeth was vriendinnetjes met Corrie en Cora. Pautje Slootemaker (een vriendinnetje van Corretje Reijnierse) noemt ze ook. Andere namen die ze noemt zijn mevrouw Broere, mevrouw Cornelissen, mevrouw Mingelen, mevrouw Roorda, mevrouw van Starkenborgh, Ferdi Levert, dr De Reede, mevrouw Franken, mevrouw Mantel, Jeannetje Bos, Dr. Reichbouch, zuster Gouwka, mevrouw Kool en Helen, mevrouw Kobus, mevrouw Jonkheer, mevrouw Baken, mevrouw Panhuis, mevrouw Olimans, mevrouw de Jong van Beek, mevrouw Donk, mevrouw Doorman, mevrouw van Ittersum (freule Leo), mevrouw Gölner, mevrouw Schram en mevrouw Brunsting.

Liesbeth haalde eten in twee gaarkeukens: groente in de Tjilamajakeuken en rijst in de Batangharikeuken. Ze werkte in de patjolploeg, oa onder Sonei. Ze was bij de Bartholomeusnacht in juni 1945 als ‘kijkster’.

Toen Tjideng bevrijd was is ze met het passagiersschip Oranjefontein op 18 oktober 1945 aangekomen in Freemantle, Australië. Daarna is ze naar haar vader in Zuid-Afrika gegaan. Eenmaal in Nederland trouwde ze in 1954 met Frank Maas.

Ik begrijp dat ik veel van u vraag. Het is geen makkelijke periode om over na te denken en te praten. Toch hoop ik erg dat u de moed bij elkaar wil rapen om in uw geheugen te graven of u Liesbeth Carst kende in het kamp of bij een reünie bent tegengekomen. Misschien heeft u over haar gehoord van uw moeder of grootmoeder. Ik ben naar alles en iedereen op zoek die wat over haar te vertellen heeft. Als u meer informatie over haar nodigt heeft, kunt u mij gerust een e-mail sturen.

Hele hartelijke groet,

Cathrien Maas
cathrienmaas@hotmail.com
06-26056878

1 Reactie

  1. Ik meen toch heus dat ik al eerder heb gereageerd en zei dat uw omi een klein bruin vlekje op het puntje van haar neus had. Ok vertelde ik dat Carla Vermeer-van Berkum wellicht meer weet – zij woont in den Haag: C.M.H.Vermeer-van Berkum (070) 368-4930.
    Met vriendelijke groet uit zonnig Santa Monica Calofornia,
    JOHAN VAN LEER.

Reacties zijn gesloten.