Wie kent mijn oma Peter (Pietertje Josephine) van Helsdingen-Haringhuizen of mijn opa, Onno van Helsdingen?

Dag allemaal,

Al een tijd ben ik geïnteresseerd in mijn familiehistorie, zo ook ‘onze’ geschiedenis in Nederlands-Indië. Omdat mijn oma en opa hun kinderen weinig verteld hebben over de gebeurtenissen en het leven in de jappenkampen (ze hadden de afspraak hun kinderen niet te belasten met hun oorlogsverleden), ben ik heel benieuwd of er misschien mensen zijn die herinneringen hebben.

Mijn opa en oma woonden in Batavia toen de oorlog uitbrak. Opa werkte bij een bank. Hij werd opgeroepen bij de marine als, ik geloof, luitenant. Ze werden echter al snel getorpedeerd en opa werd meegenomen als krijgsgevangene. Oma werd later pas opgepakt met haar twee oudste kinderen, Peter (kleuter) en Annet (baby). Ze heeft in sowieso in Adek en Tjideng gezeten. Verhalen over Sonei klinken bekend, ze vertelde dat ze altijd doodsbang was dat ze moest lachen als hij tijdens volle maan in een dameskorset ging dansen terwijl de gevangenen moesten toekijken.

Oma zat in de kampen met haar twee kinderen, haar schoonzus Joos van Helsdingen en schoonmoeder Gesina van Helsdingen-Fransen (Sien). Oma Sien is op 24-06-45 overleden in het kamp op 62 jarige leeftijd aan hongeroedeem/longontsteking.

Na de oorlog zijn opa en oma samen teruggekomen naar Nederland. Ik geloof begin 1946, met de Nieuw Amsterdam.

Ze gingen eerst naar Amersfoort en vestigden zich al snel in Wassenaar waar ze tot hun overlijden hebben gewoond.

Heeft iemand een herinnering aan iemand in mijn familie? Ik zou het heel erg waarderen als u het mij bijv zou kunnen mailen.

Veerle van Helsdingen