Ik zoek Freddy Delorme, geboren 1941-1942 in het Jappenkamp bij Bandung (waarschijnlijk Karies)?

erica weinstein

Erica Weinstein (geb: 30-9-21) vluchtte in 1942 met haar 3 jaar jongere zus Ilse de bergen in bij Dago, bij Bandung in West-Java om niet het kamp in te moeten. Allebei hun ouders waren al overleden, hun moeder in 1933, hun vader in 1941 na een bombardement op zee.

Na een aantal weken werd een klein pakketje gebracht bij hen in de bergen, het was een klein bloot kindje gewikkeld in doeken. Het was Freddy Delorme, gesmokkeld via de riolering uit het kamp bij Bandung omdat het ziek was. Hoe oud Freddy toen precies was, weet Erica niet meer.
Erica kon goed naaien en maakt van 2 zakdoeken een broekje voor Freddy. Ze zette twee stoelen tegen elkaar en Freddy had een bedje. Erica en haar zus leerde hem praten en lopen. Freddy was ook dol op het hondje van kapper Krijs, het hondje dat gered was door Erica van de japanners.
Op een gegeven moment is Freddy weer teruggebracht naar het kamp en moesten ook Erica en Ilse het kamp in.

Erica heeft nooit meer iets gehoord over Freddy.

Ik ben de oude huisarts van Erica Weinstein en bezoek haar na mijn vertrek nog steeds. Als ik bij haar ben, vertelt zij steeds een volgend hoofdstuk uit haar indrukwekkende leven. Gisteren vertelde zij met alle emoties het verhaal van Freddy en ze zou hem zo graag nog eens willen zien of willen horen hoe het met hem gegaan is.
We hebben samen haar fotoboek doorgespit, op zoek naar de foto van Freddy met de hond, ze kon hem niet meer vinden.
En natuurlijk wil ik aan haar vraag voldoen om Freddy te zoeken. Erica is nu 94 jaar, dus misschien hebben wij niet veel tijd om Freddy te vinden, al plantte zij gister nog wel zelf nieuwe klimhortensia’s in haar tuin.

Reacties graag doorgeven op onderstaande Facebook van Ilse Smit:

https://www.facebook.com/profile.php?id=100009002904921&fref=nf